+358 9 4245 0262 info@muurahaiskauppa.com

Onko hyönteisten syöminen turvallista?

Maailmalta löytyy lukuisia myrkyllisiä hyönteisiä, joten aivan kuten sienien kanssa, emme suosittele laittelemaan niitä poskeen suin päin. Mikäli valmistat ruokaa hyönteisistä kotona, tulisi niiden aina olla tuoreita.

Käyttämämme hyönteiset on viljelty valvotuissa olosuhteissa ja täyttävät tiukat standardit, joita syötäville hyönteisille on asetettu. Myös tulli tekee säännöllisesti pistokokeita. On siis monin verroin todennäköisempää, että saat ruokamyrkytyksen oman tai ravintolakeittiön tuotoksista, kuin myymistämme hyönteissnackseistä. Luonnollisesti esimerkiksi skorpionien myrkkypiikit on poistettu valmistusprosessissa.

Eivätkö hyönteiset ole ällöttäviä?

Hyönteiset maistuvat hyvin erilaisilta. Jos et pitänyt muurahaisista, kannattaa kokeilla heinäsirkkoja ja niin edespäin. Lopulta kyse on asenteista – 30v sitten tuntui mahdottomalta, että nainen voisi toimia pappina, mutta nykyään siihen ei mainittavasti kiinnitetä huomiota. Yhtälailla rapujen syöminen 100v sitten oli sisämaassa ällöttävänä pidetty asia. Ihminen tarvitsee n. 15-20 maistamiskertaa tottuakseen uuteen makuun. Rohkea sirkan syö, ja palkintona voi olla yllättävä makuelämys.

Hyönteiset ovat kuulemma ekologisia. Millä perusteella?

Hyönteisten kasvattaminen vaatii kymmenen kertaa vähemmän vettä kuin lehmien kasvattaminen. Hyönteisten kasvattaminen ei rehevöitä vesistöjä ja vaatii tilaa satoja kertoja vähemmän kuin perinteinen maatalous. Hyönteisten kasvattaminen on jopa ekologisempaa kuin vihannesten kasvattaminen.

Ovatko hyönteiset terveellisiä?

Kalaa sanotaan hyväksi omega-3 ja -6 rasvahappojen lähteeksi, mutta hyönteisissä on niitä yhtä paljon. Lisäksi ne sisältävät monin verroin enemmän proteiinia, rautaa, magnesiumia sekä muita hivenaineita. Lisäksi ne sisältävät esimerkiksi B12-vitamiinia jotakuinkin saman verran kuin liha. Laitamme tänne jatkossa viittauksia tutkimustietoon.

Miksi teillä on niin vähän kotimaisia tuotteita?

Etsimme aktivisesti suomalaisia tuottajia. Valitettavasti suomalainen hyönteisteollisuus sekä sen brändäys on varsin lapsenkengissä, minkä vuoksi vasta Entocube sekä Entis kykenevät toimittamaan meille tuotteita. Mikäli kuitenkin tunnet aiheesta kiinnostuneen ihmisen/yrityksen, toivon saavamme yhteydenoton sillä Aitoa auttaa myös kyseisen yrityksen kansainvälistämisessä sekä markkinoinnissa.

Jos hyönteiset ovat niin hyvää ravintoa kuin väitetään, miksi kaikki eivät syö niitä?

Itse asiassa suurin osa maailman ihmisistä syö hyönteisiä. Moderni länsimainen ihminen kokee hyönteiset asuntojen tuholaisina, minkä vuoksi niiden tuominen lautasille vaatii pitkämielistä valistustyötä.

Lisää tietoa hyönteisten syömisestä Hyönteisinfon wikissä.